Kinizsi Park logó, felette az Új Széchenyi Terv logója

Főoldal | Köszöntő | Pályázat | Hírek | Verseny 2012 | Szállás | Information (EN) |

Fontosabb híreink

Lázár Vilmos először nyerte meg a Duna-Alpesi Fogathajtó Kupát

Lázár Vilmos és segédhajtója

A Duna-Alpesi Kupa összesített versenyét 2012-ben a hétszeres világbajnok kettes fogathajtó Lázár Vilmos nyerte, második helyen Galbács Ferenc, harmadikon Margitai Sándor végzett. Szintén ez a sorrend alakult ki a Magyar Bajnokság végső sorrendjében is.
A Duna-Alpesi Kupa akadályhajtása kicsit átalakította a csapatverseny végső alakulását is, hiszen Magyarország nyerte az összetett csapatversenyt, azonban a tegnapi eredményekkel ellentétben a cseh csapat lett a második, míg az osztrák csapat harmadikként zárt. A Duna-Alpesi Kupa akadályhajtás versenyszámában nyert Galbács Ferenc, második lett Radek Nesvacil, harmadikként Papp János végzett.
A Magyar Bajnokság akadályhajtásában vasárnap első lett Galbács Ferenc, második Papp János, harmadik Lázár Vilmos.
A Magyar Bajnokság összetett csapatversenyében a végső sorrend a következő lett: 1. Pest megye I. 2. Dél-Kelet Magyarország 3. Szabolcs-Szatmár Bereg megye

Megújult a 8 akadályból álló pálya Fábiánsebestyénben

Fintha Gábor portréja

A maratonhajtás pályáját megtervező Fintha Gábor szerint bár a pálya szintje hasonló, mint a májusi versenyen, azonban a a meleg megnehezíti a hajtók és a lovak dolgát is.
Fintha Gábortól portálunk megtudta, hogy változott az akadályok vonalvezetése, és a kapuk elhelyezésében is módosítások történtek, tehát technikásabb hajtást kíván a verseny. A jelenlegi pálya nem lenne alkalmas négyesfogatok számára, túl szűk lenne nekik bizonyos helyeken.
A tavaszi megmérettetéshez képest az is változás, hogy az akkori 7 helyett most 8 akadályt állítottak fel, így a pályába beleépítettek a nemzetközi színvonalú pályákhoz szükséges minden akadályvariációt. A hőség mindenki számára megnehezíti a versenyzést, így az is eldől, hogy ilyen szélsőséges hőmérsékletre ki készítette fel legjobban lovait.

Hajtsunk együtt a győzelemért!

Csoportkép: Tóth Ferenc, dr. Kós György, Farkas Sándor, Mondok József, Antal Zsolt

Mondok József, az MLSZ Fogathajtó Szakágának elnöke a szerdai fábiánsebestyéni sajtótájékoztatón ismertette a Duna-Alpesi Kupán résztvevő magyar csapat összetételét. A hétszeres világbajnok, Lázár Vilmos mellett két fiatal alkotja a csapatot, ifj. Nagy Tibor, aki a tavalyi VB-n sikeresen bemutatkozott és az újonc Margitai Sándor.
Lázár Vilmos a világbajnoki aranyak mellett a domonyvölgyi Bajnokok Termében számos magyar bajnoki és derby győzelemért járó trófeát elhelyezett már. A Duna-Alpesi Kupa még hiányzik - mesélte nemrég - mindkét szántód-pusztai Duna-Alpesi Kupán elindultunk testvéremmel, de egyiken sem sikerült a Kupát megnyerni. Több alkalommal már nem vettünk részt a kettesfogatok ,,kis EB-jének" nevezett versenyen, mert vagy világbajnokságra készítettük fel a fogatot, vagy amikor Zoli átült a négyes bakra, abban az évben neki volt VB. Mindig akadt más elfoglaltság, ami miatt nem indultunk. Most szerencsés helyzet van, ismét Magyarországon lesz a megmérettetés, mindent megteszek, hogy ez a Kupa is Domonyvölgybe kerüljön - zárta a beszélgetést világbajnokunk.
A fiatal hajtó, Ifj. Nagy Tibor a tavalyi kettesfogathajtó vb-n már megmutatta hajtó erényeit, kiemelkedő volt maratonhajtása, ahol az erős mezőnyben második helyen zárt. Élete első világbajnokságán az összetett versenyben hetedik lett. Tagja volt a negyedik helyezett magyar csapatnak is.
A csapatban újonc Margitai Sándor, de ebben az évben már a hazai A kategóriás versenyeken bebizonyította, hogy számíthat rá a csapat. Versenyről versenyre javuló formát mutatott, így esett rá a szövetségi kapitány választása.
Mellettük egyéniben még nyolc hajtó száll ,,harcba" a Kupáért:
Osztertág Kristóf, Papp János, Galbács Ferenc, Szécsi Sándor, Kovács Szabolcs Tamás, Galambos Nándor, ifj. Fekete György, Osztertág Márk, Gergely János.
A verseny egyben a kettesfogatok számára magyar bajnokság is. Előfordulhat tehát, hogy valaki három díjat is átvehet a vasárnapi díjkiosztón: megnyerheti a versenyt, a Kupát és a magyar bajnoki címet is.
Találkozzunk augusztus utolsó hétvégéjén Fábiánsebestyénben és szurkoljunk együtt versenyzőinknek!